Sininen Sopukka Shop

13.8.2016

Räsy - riepu - repale

On hyvä, että kotoisat käsityömme ylittävät uutiskynnyksen, kun ne oikean tuotemerkin alla kansalle esiteltiin. Yllättäen huomasin kuuluvani siihen vanhempaan sukupolveen. Matonkuteita, kuteista mattoja - kierrättäen aikojen alusta lähtien. Johonkin ne vanhat vaatteet oli laitettava, eikä niitä ainakaan roskiin voinut viskata. Muistan lapsena istuneeni maton päällä hypistelemässä raitoja, kysyen: "mistä tämä on? Entä tämä?" Ja jokaiseen kysymykseen sain vastauksen - mummon mekko, isän paita ...

Miksi jokin asia ei voi olla hittituote ihan omana itsenään, koska sellaisena on jo hyvä. Ihmettelen. Ja ihan oikeasti on hienoa, että räsymatto on brändätty!

Lomansa lopulla isäntä sanoi emännälle "Mennäänkö pesemään matot?" Nooo jooo. Ei ole emännän lempipuuhaa, mutta hän kuurasi ja isäntä kuurasi, huuhteli ja levitti kuivumaan. Siellä ne roikkuivat, mamman kutomat, kesätuulessa mäntysuovalta tuoksuen. Räsymatto on enemmän kuin sisustustekstiili.

6 kommenttia:

 1. Ihana tuoksu, kiva panna puhdas matto lattialle.

  VastaaPoista
 2. Minäkin muistan saman lapsuudesta. Yhdessä matossa oli mm. äitini vanhaa, pilkullista hametta:)

  VastaaPoista
 3. Sinä kirjoitit jälleen meidän ikäluokan muistot!! Mie odottelen innolla tilaamiani mattoja tuvan lattialle, niissä on sitten niitäkin vaatemuistoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivikki, uudet muistomatot, ihanaa! Mummoni ei itse kutonut mattojaan vaan teetti ne taitavalla tekijällä. Olin kerran mukana, kun kuteita vietiin uusia mattoja varten. Omakotitalon toisessa kerroksessa oli ihanuuksien ihmemaa - kangaspuiden ääressä mummo kutomassa, ympärillään valtava määrä värikkäitä kuteita :) Se oli aivan kuin karkkikauppa :)

   Poista

Sopukan supinoita