Sininen Sopukka Shop

8.2.2015

Lumipaakku lapasessa

Rakensivat tien, päällystivät kivillä ja siinä he nyt marssivat - saksalaiset. Seisomme lumihangessa ja ihmettelemme kulkijoita. Nyt on sellainen keli, että päälläni on kaikki liikenevät vaatteet ja silti on jatkuvasti oltava liikkeessä, että tarkenee. Märältä villalta tuoksuen, lumipaakut lapasissa roikkuen katselemme sinihuulisia sotilaita kesätamineissaan - eikö heitä palele?

Aikuiset ovat huomanneet saman ja lahjoittaneet omista vähistään kaulaliinoja ja villasukkia vieraille. Joskus ohi kulkiessaan ovat meille tenaville hieman leipää antaneet. Kysyivät kerran onko meillä isompia siskoja. Mitä he sellaista kyselevät? Onhan minulla siskoja. Yksi on pikku lottana ilmavalvonnassa. Katselee kuulemma taivaalle, josko rajan takaa tulee lentokoneita. Vaan en minä sellaista viitsi kyselijöille sanoa.

Tiesittekö, että lapaset aivan kuin savuavat höyrytessään, kun ne ulkoa tultua heittää uunin pankolle kuivumaan. Onneksi ne lämmittävät märkinäkin.

Muisto äitini lapsuudesta 

Jouko Martiskainen: Lieksan kauppala ja Pielisjärven kunta sotavuosina 


2 kommenttia:

  1. Voi, Minna! Kiitos taas siulle äiti- muistelosta! Tuli niin mieleen isäni vastaavat muistot Lieksasta. Niitä aikoja, kun ei ikinä tarvitsisi niitä muistoja uusia. Riittää tuleville sukupolville kerrottavaksi isiemme ja äitiemme kertomat... Valoisaa talviaikaa toivotellen, Päivikki

    VastaaPoista
  2. Mukava Päivikki, että olet ollut lukusilla :) Valon määrä onkin jo huimasti lisääntynyt ;)

    VastaaPoista

Sopukan supinoita