Sininen Sopukka Shop

6.10.2014

Villatavaraa

... on hyvin lajiteltu varasto, ilmoitti P. Saikkonen, Neulomaliike ja lankakaupan kauppias Sortavalasta, Laatokka -lehdessä 5.10.1904. "Neulomo on taas täydessä käynnissä, joten pyydän arvoisaa yleisöä muistamaan syys- ja talvitilauksillansa." 

Mietiskelin tehdessäni, että missä vaiheessa asiakkaalle yksilöllisesti valmistettu tuote ei ollutkaan enää aito vaihtoehto vaan kuriositeetti. Teollistuminen, tietenkin - globaali talous, mmm - muovi, varmasti. Plastiikkia, sanottiin eräässä kotimaisessa elokuvassa. Uusi, kätevästi pinottava kuppi, puukiulu sai väistyä. Markkinointikoneisto on rouskutellut niin sähköttömissä tuvissa kuin kaupungeissakin ja rouskuttaa edelleen. Olemme oppineet, että teollisesti valmistettu tuote on hieno ja hyvä. Joskus myös omasta tuotteestani olen saanut kuulla kehuttavan "ihan niin kuin kaupasta ostettu".  

Mikä olisi se markkinointikoneisto, joka rouskuttaisi käsin valmistettujen tuotteiden erinomaisuuden puolesta? Niin, että aito vaihtoehto olisi uutta astiastoa hankittaessa mennä tapaamaan keraamikkoa. Ilokseni olen huomannut, että vihki- ja kihlasormusten teettäminen on yleistynyt - erityistilanteessa erityistä. Vielä, jos tämä saataisiin arkipäiväiseksi toiminnaksi. Sen sijaan, että kierrän tuskastumiseen asti kaupoissa etsimässä itselleni takkia takkirivistöistä, jotka kaikissa kaupoissa ovat toistensa klooneja, menisin ompelijalle ja sopisin hänen kanssaan mallin ja kankaan ja pian olisin istuvan takin omistaja. Minullakin olisi vielä oppimista. 

Käsityökortteli  on alku aidoille vaihtoehdoille.

Onkohan sieni aito vai muovia :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sopukan supinoita