Sininen Sopukka Shop

14.10.2014

Ennen unta

Ei ole tietoa riitteestä vielä näillä nurkilla. Edellinen tarina on yksi äitini muistoista, jonka olen pieneksi tarinaksi puristanut. Suullinen perimätieto pysyy itselläni muistissa, jos talletan sen muuallekin kuin aivojeni sopukoihin. Perimätiedon säilyttäminen suullisesti on omassa kulttuurissamme ehkä perheen traditioista riippuvainen tapa. Muistan lapsuudestani Alex Haleyn Juuret -kirjasta tehdyn TV -sarjan ja olen lukenut kirjoja, joiden tarina sijoittuu Afrikkaan. Useissa näissä kerrotaan kuinka suvun ja kylän historiaa on tallennettu suullisesti, kun muuta mahdollisuutta ei ole ollut. Iltaa on istuttu tarinoiden. 

Kolmekymppisenä lempiharrastuksiini kuului istuskella kirkkoherranvirastojen tutkijankammioissa selaamassa mikrofilmejä vanhoista kirkonkirjoista. Suomalainen täsmällinen arkistointijärjestelmä on herättänyt usean suullisena perityn tarinan henkiin. Minulla on pino lähdeaineistoa, mikä odottaa jatkokäsittelyä joskus tulevaisuudessa. Koistinen, Määttä ja Otronen -juurakoita olen kolunnut hitusen. 

Mennäkseni otsikkoon, voisi siihen lisätä myös L -kirjaimen. Puutarhani uinailee pian, mutta häikäisee vielä väreillään. Kuvassa eturinne komeassa syysvärissään. 

2 kommenttia:

 1. Heipä hei, Minna!
  Minun on pitänyt kirjoittaa sinulle ja kiittää ihanista tarinoistasi!!! Nyt siis kiitän! On ilo lukea sinua!! Pikkupikkuserkku! Päivät vilisevät vauhdilla, mutta kun muistaa joka päivä löytää sen pienen ilon, niin elämä on silloin läsnä ja oikeaa elämää. Tuletko Taikasormiin ensi viikonloppuna Joensuuhun? Käyn moikkaamassa!
  Oikein ihanaa ja onnellista syksyn jatkoa sinulle! Terveisin Päivikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivikki!!!!
   Hauska, että olet löytänyt tarinani. Ehkä siellä on joskus jotain, mikä hipaisee omia juuriasi myös :)
   Tänä vuonna en matkaa Joensuun Taikasormiin, kenties taas joskus. Pakkasen puraisemia syyspäiviä sinullekin!
   Minna :)

   Poista

Sopukan supinoita