Sininen Sopukka Shop

19.7.2014

KAUPPAMYLLERRYS

Lapsuudessani 1970 -luvulla marssin markkoineni lähikauppaan jäätelö tai sittis ostoksille. Valitsin eri päivänä aina eri kaupan. Saman kävelymatkan päässä oli valinnanvaraa. Jo silloin suuremmissa kaupungeissa rakennettiin kaupunkien liepeille isoja ruokahalleja, mutta minä sain nauttia lähikauppojen palvelusta vielä nuoruudessanikin.

1990 -luvulla kaupunkikeskustojen erikoiskaupat ja automarketeiksi muotoutuneet kaupunkiliepeiden hallit elivät sulassa sovussa. Uusi vuosituhat toi tullessaan kauppakeskukset ja kivijalkakaupat ovat kuukahtaneet. Tänään kauppa, jolla on seinät ympärillään, huojahtelee kuin korttitalo nettimyymälöiden vallatessa alaa.

Kävimme eilen kaupoilla ja voi kurjuus kuinka kirpaisi. Tuli suru kauppiaiden, asiakkaiden ja kylänmiesten puolesta. Naapurikaupungissa valmistui viime vuonna suuri kauppakeskus kaupunkikeskustan ulkopuolelle. Keskustan liiketilat hiljenivät, mutta ei ollut vilkasta uusissa bussilastillisia ihmisiä odottavissa tiloissakaan. Mielestäni on rakennettu liian suurta. Ihminen on kummallinen olio; hän viihtyy muiden seurassa ja tekee ostoksia, jos näkee muiden tekevän. Jos kaupan tilat ovat kolkot ja varastomaiset eikä muita ostajia edes huomaa, jäävät ostokset tekemättä.

Oman paikkakuntani kauppakeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja on ihmisen kokoinen. Kun sinne menee, on tupa täynnä porukkaa. Sekä kaupunki- että kaupansuunnittelussa on ilmeisesti onnistuttu. Toinen asia on, mitä kauppakeskusten ketjukaupat, kautta Suomen, tarjoavat. Mielestäni asiakkaiden älykkyyttä ei pidä aliarvioida.

Onneksi on vaihtoehtoja :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sopukan supinoita