Sininen Sopukka Shop

21.4.2014

PYYKKIPÄIVÄ

Lapsuuteni pääsiäinen oli oikeasti rauhoittumisen aikaa ja uskonnollinen juhla. Pitkäperjantai tuntui todellisuutta pidemmältä, kun oli pysyttävä kotona ja ruoan valmistaminen oli ainoa työ, mikä sille päivälle sallittiin. Ei kyläilty, kaupat ja ravintolat olivat kiinni, uppouduimme kirjoihin.

On meno siitä muuttunut. Oli pyhä tai arki meillä laulaa pesukone. Laulaa oikeasti tilu-lilu-lei ohjelman päättäessään. Kaappiin -koneeseen - narulle - kaappiin -rumbaa pyörittäessäni olen miettinyt syntyjä syviä.

Kankaasta tulee vaate, kun tehdas- tai käsityöläinen sen vaatteeksi valmistaa. Kaupassa ja ostettaessa vaate on vaatteena. Vaatteesta tulee pyykki, kun se on ensimmäisen kerran puettu päälle ja riisuttu pyykkikoriin. Pyykkinä se säilyy koko puhdistusprosessin ajan ja palaa taas vaatteeksi puhtaana kaapissa ollessaan. Kaksi eri sanaa, eivät ollenkaan johdannaisia. Hygienialähteiden alkujuurilla on ollut tarve erottaa nämä asiat toisistaan. Kaikkein parasta tässä prosessissa on kuitenkin ulkona kuivatetun pyykin tuoksu.

Kun arki taas koittaa, jos on mahdollista, kiikuttakaa pyykkinne ulos kuivumaan - siitä tulee hyvä mieli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sopukan supinoita